KGCA: 50 jaar

Een goede raad is goud waard, ons motto voor 2020. KGCA bestaat 50 jaar: in huwelijkse termen is dat goud. En een OR die stevig in zijn schoenen staat en weet wat hij wil, is GOUD waard voor de organisatie

Unger Nolet Advocaten feliciteert KGCA

Wie zijn wij

Betrokken, bevlogen, met beide benen op de grond. Een schat aan ervaring en rots in de branding in woelige tijden. Kijk hier voor een kijkje in onze cursuskeuken.

Lees meer ...

Goed bereikbaar

Wij zijn zeer goed bereikbaar. Ook wij werken vanuit huis en staan met advies en een luisterend oor klaar. Dat bent u immers van ons gewend. Ondertussen zijn we handig met Zoom en Teams, we bellen en we whappen. En trainen ook online! We horen heel graag van jullie. Schroom niet: mail naar info@kgca.nl bel 020-620 06 96 of app naar Gertruud of Annegret.

 

 

Estro/Smallsteps, flitsfaillissement en uitspraak Europees Hof

Eerder hebben wij u al geinformeerd over de rechtsgang rond het flitsfaillissement van Estro in 2014. Daarbij werden toen ca. 1000 werknemers ontslagen en de FNV is het daar niet mee eens en heeft deze zaak aan de rechter voorgelegd. Aangezien het om een zeer belangrijke en principiële zaak gaat die ook te maken heeft met de Europese Richtlijn Overgang van Onderneming is het Europees Hof gevraagd om uitspraak te doen in deze zaak. Dat is nu gebeurd: het Europees Hof heeft bepaald dat er bij dit z.g. 'Flitsfaillissement' gewoon sprake is van overgang van onderneming! Dat betekent dat de betrokken werknemers niet zomaar ontslagen hadden mogen worden. Dat is een belangrijke overwinning voor werknemers en FNV. De uitspraak van het Europees Hof lijkt zelfs nog breder: 'bij ieder faillissement waarbij sprake is van een doorstart van (een deel van) de onderneming is sprake van Overgang van onderneming'. De FNV verwacht dat er daarmee in feite een einde komt aan de hele flitsfaillissements- of prepackprocedure omdat één van de belangrijkste doelen van deze vorm van faillissement, n.l. het snel en tegen zeer lage kosten ontslaan van een door de werkgever gekozen groep werknemers, niet langer bereikt kan worden. Helemaal zeker wordt dat natuurlijk pas als ook de regering en het parlement zich hierover hebben uitgesproken.

Een wetsvoorstel over de invoering van het flitsfaillissement ligt bij de Eerste Kamer maar is daar aangehouden in afwachting van de Europese uitspraak. Nu deze uitspraak er is lijkt het in zijn huidige vorm onmogelijk uitvoerbaar. Of dat betekent dat het geheel van de baan is of dat er een nieuw wetsvoorstel zal komen kan pas door een volgend kabinet besloten worden. Voor de betrokken werknemers èn voor de opvolger van Estro, Smallsteps, blijft de onzekerheid nog even want op basis van de Europese uitspraak zal de Nederlandse rechter nu moeten beslissen wat er voor hen verder moet gebeuren.

Lees meer ...