Arbeidsomstandigheden & VGWM

Een eeuw geleden werkten fabrieksarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden. Hun werk was onveilig, onhygiënisch en ze hadden slechte arbeidsvoorwaarden. Inmiddels is er veel veranderd. Veel organisaties besteden tijd en geld aan een structureel arbobeleid, wat het voor de medewerker een stuk prettiger maakt om te werken. De ondernemingsraad vormt een brug tussen het beleid van de organisatie en de medewerker. Hij vertegenwoordigt het personeel en weet als geen ander wat er speelt binnen de organisatie aangaande arbeidsomstandigheden.

Hoog op de agenda
Veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu (VGWM) zijn onderwerpen die vaak hoog op de agenda van ondernemingsraden staan. En terecht. Goede arbeidsomstandigheden en aandacht voor welzijn dragen bij aan meer plezier in het werk en een gezond arbeidsklimaat. Goed arbobeleid leidt tot minder ziekteverzuim. Ondernemingsraden stellen vaak een VGWM-commissie in die zich intensief met deze onderwerpen bezighoudt. Is er geen VGWM-commissie aangesteld? Dan zijn er binnen de ondernemingsraad altijd wel één of meerdere leden die zich in deze onderwerpen verdiepen.

Uw deskundigheid op peil
Bij KGCA kunt u als individueel OR- of commissielid een themacursus volgen voor een eerste introductie in het vakgebied of om uw deskundigheid op peil te houden. Voor de voltallige ondernemingsraad of commissie is Arbo vaak een belangrijk onderwerp voor een maatwerkcursus. Samen stellen we maatwerk programma waarin u zelf bepaalt wat belangrijk is: welke onderwerpen wilt u behandelen? Wat wilt u leren? Hoe wilt u oefenen? Vervolgens gaan we aan de slag.

 

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact op

Bekijk ook deze Thema's

Agenda

Organisatieverandering en sociaal beleid

De wet geeft de OR adviesrecht bij organisatorisch ingrijpende gebeurtenissen. De OR moet daarbij een afweging maken tussen wat goed is voor zowel de organisatie als voor het personeel.

Lees meer

Wet op de ondernemingsraden

De bevoegdheden van de medezeggenschap zijn verankerd in de wet op de ondernemingsraden. Tijdens deze studiedag aandacht voor de positie van de OR en de rol die hij kan spelen bij belangrijke veranderingen in de organisatie. Interactief, met veel voorbeelden uit de eigen praktijk en leren van en met elkaar.

Lees meer

There are no events in the selected category

Bekijk de complete cursus agenda