Communicatie met de achterban is een wezenlijk en creatief onderdeel van medezeggenschap. Het gaat hierbij om tweerichtingsverkeer: vanuit de OR naar achterban en andersom. Een wederzijdse relatie die vraagt om inspanning, begrip en geduld. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Stroomlijnen communicatie
KGCA biedt ondernemingsraden, commissies en individuele OR-leden kennis, inzicht en oefening die ervoor zorgt dat de communicatie (weer) goed en via de juiste kanalen verloopt. Onze specialisten weten als geen ander wat de juiste middelen zijn om de communicatie te stroomlijnen. Zo bekwaamt u zich onder meer in spreken in het openbaar en verbetert u uw schrijfvaardigheid. Bovendien gaat u naar huis met een communicatieplan dat u direct inpast ten dienste van uw OR.
Het belang van communicatie
Organisatorische wijzigingen, fusies en overnames zijn vaak lange, intensieve trajecten die veel impact hebben op bestuurders en medewerkers. Aan de ondernemingsraad de taak om evenwicht te vinden tussen het organisatie- en personeelsbelang. Reorganisaties vragen van ondernemingsraadsleden een gezamenlijke inzet, veel teamwork en een stevige dosis verantwoordelijkheidsgevoel. Het uitbrengen van het artikel 25-advies aan de bestuurder vraagt verder ook nog kennis van de wet, inzicht in het reilen en zeilen van de organisatie en een optimaal inzicht in de strategie. Daarom is het zaak dat de ondernemingsraad betrokken is bij de kern van beslissingen, om zo zijn keuzes begrijpelijk en goed onderbouwd te communiceren richting collega's.
Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Aarzel niet, neem direct contact met ons op of vul vrijblijvend dit formulier in.