Financiele informatie en beleid

Ze zijn op één hand te tellen: rekenmeesters die binnen een paar seconden een begroting of jaarrekening doorgronden. Voor de meeste OR-leden zijn die cijfers net vraagtekens. Hoe zat het ook alweer met debet en credit? Liquiditeit? Solvabiliteit? En welke rol spelen die cijfers eigenlijk bij het bepalen van het beleid?

Achter elk cijfer schuilt beleid
Jaarplannen, begrotingen, budgetten en balansen. Het zijn de leidraden en uitgangspunten voor de koers van een organisatie. Ook geven deze documenten de ondernemingsraad inzicht in het waarom van ingrijpende wijzigingen. Op basis van de financiële gegevens formuleert de OR haar vragen aan mede-OR-leden en het bestuur, ontstaat inzicht in beleid en is de raad in staat de argumenten en besluiten financieel te onderbouwen. De financiële informatie is de cijfermatige onderbouwing voor het beleid van de organisatie. Het hebben van inzicht in de financiën van het bedrijf is een must voor OR-leden en betrokken financiële commissies. Begrip van deze cijfers geeft u toegang tot waardevolle en toetsbare informatie. En onder het motto ‘achter elk cijfer schuilt beleid', is ieder resultatenoverzicht een thermometer die aangeeft hoe gezond het bedrijf is.

Beter inzicht
Inzicht in financieel beleid is een dankbaar onderdeel van uw maatwerkcursus. KGCA rekent u graag voor hoe u op dit vlak een waardevolle inbreng krijgt. KGCA biedt tevens themacursussen aan over financiële informatie, voor zowel profit als non-profit sectoren. Na afloop van de cursus bent u op de hoogte van de belangrijkste financiële begrippen. U kunt deze in verband brengen met het organisatiebeleid en heeft beter inzicht in beslissingen achter de cijfers. Ook gaat de cursus dieper in op de rol van de ondernemingsraad bij het uitzetten van de lijnen voor het financieel beleid van de organisatie.

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Aarzel niet, neem direct contact met ons op of vul vrijblijvend dit formulier in.

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact op

Bekijk ook deze Thema's

Agenda

Wet op de ondernemingsraden

De bevoegdheden van de medezeggenschap zijn verankerd in de wet op de ondernemingsraden. Tijdens deze studiedag aandacht voor de positie van de OR en de rol die hij kan spelen bij belangrijke veranderingen in de organisatie. Interactief, met veel voorbeelden uit de eigen praktijk en leren van en met elkaar.

Lees meer

Achterbancommunicatie en Public Relations

Bij communicatie gaat het om tweerichtingsverkeer: vanuit de OR naar de achterban en andersom. Kennis, inzicht en oefening helpen de OR om de communicatie via de juiste kanalen goed te laten verlopen.

Lees meer

There are no events in the selected category

Bekijk de complete cursus agenda