Afbeelding contactpersoon
Adviseur / Cursusleider
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
020 620 06 96

Sinds 1993 ben ik cursusleider/adviseur medezeggenschap en doe mijn werk met groot plezier. Dat komt omdat ik medezeggenschap (in de brede zin van het woord) een belangrijk goed vind. Mede zeggen betekent invloed hebben en verantwoordelijkheid nemen.

OR werk betekent volgens mij ook eigen (mede) verantwoordelijkheid nemen voor het functioneren van de onderneming. De WOR zegt dat de OR is ingesteld ten behoeve van de onderneming in al haar doelstellingen. Ik leg de woorden van de wetgever zo uit dat daar de overtuiging onder zit dat de OR echt bijdraagt aan de organisatie. En dat betrekken van de medezeggenschap ervoor zorgt dat besluitvorming beter verloopt en invloed van medewerkers verankerd is. Belangen van organisatie en belangen van medewerkers wegen, balanceren tussen die twee: niet altijd makkelijk, wel heel boeiend/spannend/interessant vul maar in.

Natuurlijk is mijn gedachtegoed over hoe OR-en nu het 'beste' kunnen werken sinds ik dit werkveld betrad, veranderd. Begin jaren '90 ligt al weer 20 jaar achter ons. Wat voor mij belangrijk blijft is de basis en de bodem die de wet op de ondernemingsraden biedt. Natuurlijk zijn organisaties veranderd en in ontwikkeling en daar horen soms andere manieren van medezeggenschap bij. Als de medezeggenschap maar gewaarborgd blijft! En er dus echt sprake is van invloed van werknemers. Vaak is de WOR een nuttig en stevig hulpmiddel daarbij.

Wat ik graag doe is om samen met de OR op zoek te gaan naar een manier om de grenzen op te rekken. En hier bedoel ik grenzen in verschillende opzichten: de grenzen die de WOR stelt maar ook de grenzen die een OR zichzelf oplegt. Op zoek naar de ruimte die er (meestal) wel is.

Waar ik goed in ben is om structuur te brengen in ingewikkelde processen, samenvatten en overzicht bieden. Ik sluit aan bij de groep en houd rekening met (individuele) wensen en leervragen. Op gepaste (en soms ongepaste) momenten geef ik tegengas, houd een spiegel voor en stel vragen die de OR (leden) verder helpen. Want dat is voor mij een belangrijke drijfveer in mijn werk en een reden waarom ik het werk zo leuk blijf vinden: met de OR meewandelen en dat wat ik weet en denk ter beschikking te stellen (en dit met een dosis humor).

Het lijkt me leuk als bovenstaande een aanknopingspunt biedt eens af te spreken. Als u dat iets lijkt, vul dan het onderstaande formulier in en ik neem contact met u op.