Afbeelding contactpersoon
Adviseur / Cursusleider Freelancer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
020 620 06 96

Motivatie
"Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden". Hoe meer mensen bij hun omgeving betrokken zijn en hoe meer invloed zij kunnen uitoefenen, hoe beter het gaat, met die mensen en met hun omgeving. Invloed vind ik daarom een grote uitdaging voor een ieder die de medezeggenschap een warm hart toedraagt en dat geldt zeker voor mezelf. Medezeggenschap is in mijn ogen ook een vanzelfsprekend onderdeel van een democratische samenleving: democratie eindigt niet bij de poort van de fabriek of de draaideur van het kantoor. Naast medezeggenschap spelen ook vakbonden een grote rol bij de versterking van de positie van werknemers. Actief zijn binnen de vakbond is voor mij dan ook een duidelijke en logische consequentie van mijn betrokkenheid bij werknemers. Die betrokkenheid is inmiddels zo groot geworden dat ik sinds mei 2010 lid ben van het hoofdbestuur van ABVAKABO FNV.

In mijn visie op organisaties kan invloed en medezeggenschap zich niet beperken tot een ondernemingsraad. Invloed dient er op alle niveaus te zijn en werknemers dienen op ieder niveau ruimte te krijgen om zich te ontplooien, hun kennis te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Dat betekent ook organisaties die die ruimte geven en uitgaan van zelfstandigheid en vakmanschap. Het z.g. 'Rijnlands organiseren' kan daarvoor een goede basis zijn.

Voor de medezeggenschap betekent dit ook een ontwikkeling: minder namens de werknemers en meer met hen.

Werkveld
Ik richt mij vooral op medezeggenschap in de non-profitsector. Op basis van eigen ervaring, een uitgebreid netwerk en een inmiddels grote kennis van de sector heb ik een grote affiniteit opgebouwd met de medezeggenschap in openbare bibliotheken. Die kennis en ervaring komt uiteraard ook regelmatig tot uiting in de ondersteuning van andere instellingen in de non-profit sfeer zoals het welzijnswerk of de overheid. Vanuit deze ervaring raak ik ook regelmatig als begeleider van de ondernemingsraad betrokken bij langdurige en ingrijpende veranderingen zoals fusies of reorganisaties.

Specialismen
Grote kennis van de Wet op de Ondernemingsraden en de juridische mogelijkheden (en onmogelijkheden) die deze wet biedt aan ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen. Ontwikkelen van sociaal beleid en opstellen van een sociaal plan bij ingrijpende veranderingen. Omgaan met financiële informatie. Medezeggenschap in kleinere instellingen, zowel in de vorm van een kleine ondernemingsraad als in de vorm van een personeelsvertegenwoordiging. Ontwikkelingen in de Bibliotheeksector.

MZ-hobbies
Versterken van het zelfvertrouwen van de ondernemingsraad of werknemersvertegenwoordiginen en vergroten van hun invloed.
Organiseren en ondersteunen van het overleg tussen ondernemingsraden in het Platform van ondernemingsraden en werknemersvertegenwoordigingen in de bibliotheeksector.
Ondernemingsraden met raad en daad terzijde staan.
Verbeteren van de samenwerking tussen vakbonden en ondernemingsraden, vergroten van het wederzijds begrip maar met uitdrukkelijk behoud van ieders zelfstandigheid.
Ook mijn actviteiten binnen Abvakabo FNV vallen binnen dit beeld: stimuleren dat Abvakabo FNV een bond is 'van, voor èn door de leden' met een duidelijk gezicht en een heldere visie op wat er in Nederland moet gebeuren.