KGCA-nieuwsbrief juni 2017

 

logo

KGCA-nieuwsbrief juni 2017

We wensen u een ontspannen en zonnige zomer!

Nog een paar weken doorwerken en dan is voor onze regio de tijd van de vakantie aangebroken. En met dit mooie weer van de laatste tijd, voelt het al af en toe als vakantie….
Vakantie: tijd om uit te rusten en om op pad te gaan. Boeken lezen, wandelen, genieten van andere landen of heerlijk rustig thuis.
En ook in de organisatie is het misschien wat rustiger. De directie heeft de tijd om na te denken over veranderingen, voorgenomen besluiten die op de agenda van de OR terecht komen. Soms bij voorkeur in de zomervakantie. En ook dan kunt u bij ons terecht! We zijn ook in de zomermaanden goed bereikbaar, op ons telefoonnummer of via de email.

Vakantie of niet, natuurlijk gaan ook het leven en werk van de medezeggenschap wel door. Om u goed te informeren hebben we een aantal, dit keer vooral juridische, ontwikkelingen voor u op een rijtje gezet.


Ondernemingsraad en faillissement

De Hoge Raad heeft onlangs een duidelijke uitspraak gedaan over de rol van de OR bij een faillissement: als een curator (die door de rechtbank is benoemd om het uitgesproken faillissement af te wikkelen) besluiten neemt die vallen onder artikel 25 van de WOR dan is de WOR van toepassing en moet de OR dus om advies gevraagd worden. Argumenten als 'geheim', 'vertrouwelijk' of 'grote haast'  mogen daarbij geen rol spelen! Te denken valt dan b.v. aan reorganisatiebesluiten, doorstart van een deel van de onderneming, al dan niet door verkoop aan een andere partij. Deze uitspraak ligt in lijn met eerdere uitspraken op dit gebied maar is door zijn helderheid weer een mooie stap ter versterking van de positie van de medezeggenschap. Hij sluit ook goed aan bij een recent advies van de SER aan minister Asscher waarin ook de SER zich uitspreekt voor een grotere rol van de OR bij faillissement.

Voor alle duidelijkheid: het faillissement of de aanvraag van surceance van betaling zelf vallen nog altijd niet onder het adviesrecht maar veel van de stappen die daaruit voort kunnen vloeien (voor zover ze genoemd worden in artikel 25) dus wèl! Daarmee blijft de medezeggenschap dus nauw betrokken bij de vraag wat er verder met de onderneming gaat gebeuren.


Estro/Smallsteps, flitsfaillissement en uitspraak Europees Hof

Eerder hebben wij u al geinformeerd over de rechtsgang rond het flitsfaillissement van Estro in 2014. Daarbij werden toen ca. 1000 werknemers ontslagen en de FNV is het daar niet mee eens en heeft deze zaak aan de rechter voorgelegd. Aangezien het om een zeer belangrijke en principiële zaak gaat die ook te maken heeft met de Europese Richtlijn Overgang van Onderneming is het Europees Hof gevraagd om uitspraak te doen in deze zaak. Dat is nu gebeurd: het Europees Hof heeft bepaald dat er bij dit z.g. 'Flitsfaillissement' gewoon sprake is van overgang van onderneming! Dat betekent dat de betrokken werknemers niet zomaar ontslagen hadden mogen worden. Dat is een belangrijke overwinning voor werknemers en FNV. De uitspraak van het Europees Hof lijkt zelfs nog breder: 'bij ieder faillissement waarbij sprake is van een doorstart van (een deel van) de onderneming is sprake van Overgang van onderneming'. De FNV verwacht dat er daarmee in feite een einde komt aan de hele flitsfaillissements- of prepackprocedure omdat één van de belangrijkste doelen van deze vorm van faillissement, n.l. het snel en tegen zeer lage kosten ontslaan van een door de werkgever gekozen groep werknemers, niet langer bereikt kan worden. Helemaal zeker wordt dat natuurlijk pas als ook de regering en het parlement zich hierover hebben uitgesproken.

Een wetsvoorstel over de invoering van het flitsfaillissement ligt bij de Eerste Kamer maar is daar aangehouden in afwachting van de Europese uitspraak. Nu deze uitspraak er is lijkt het in zijn huidige vorm onmogelijk uitvoerbaar. Of dat betekent dat het geheel van de baan is of dat er een nieuw wetsvoorstel zal komen kan pas door een volgend kabinet besloten worden. Voor de betrokken werknemers èn voor de opvolger van Estro, Smallsteps, blijft de onzekerheid nog even want op basis van de Europese uitspraak zal de Nederlandse rechter nu moeten beslissen wat er voor hen verder moet gebeuren.

Lees meer ...


Overleg over topinkomens

In onze vorige nieuwsbrief hebben wij u geinformeerd over een wijziging van de WOR die ondernemingsraad en bestuurder moet gaan verplichten tot overleg over de topinkomens en de inkomensverdeling binnen de onderneming. Dit wetsvoorstel lag toen bij de Tweede Kamer en ligt daar helaas nog steeds. Doordat het voorstel 'controversieel' is verklaard kan de behandeling pas worden hervat als er een nieuwe regering is en dat kan nog wel even duren. Nog even geduld dus, we houden u op de hoogte.

Lees meer . . .


Normalisering rechtspositie ambtenaren.

De 'normalisering van de rechtspositie van (de meeste) ambtenaren' waartoe regering en parlement vorig jaar besloten hebben is in volle gang. Naar verwachting zal dit voor de meeste ambtenaren betekenen dat zij vanaf 2020 onder het 'gewone' arbeidsrecht en dus b.v. ook het ontslagrecht zullen vallen. Dat gaat dus nog wel even duren en natuurlijk houdt ook KGCA de vinger aan de pols en zullen wij hierover blijven informeren. Voor OR-leden die zich nu al willen verdiepen in deze materie hebben we echter een mooie bron van informatie gevonden die we u graag doorgeven: het CAOP heeft een e-book gemaakt dat u hier gratis kunt downloaden.


Onze cursussen najaar 2017

Ook komend najaar organiseert KGCA weer een aantal open-inschrijvingscursussen. Onderstaande cursussen worden in elk geval weer aangeboden maar ons aanbod is nog niet compleet. Zodra er meer bekend is brengen we daar natuurlijk van op de hoogte:

  • De basiscursus 'Kennismaking met de Wet op de Ondernemingsraden' vindt plaats op 3 oktober en 7 december. Meer informatie en aanmelding vindt u hier.
  • De cursus 'Financiële informatie en de ondernemingsraad' wordt gegeven op 10 oktober. Meer informatie is hier te vinden. U kunt zich nog aanmelden!
  • De cursus 'Arbeidsrecht voor de ondernemingsraad' geven we op 13 december. Voor meer informatie en aanmelding kunt u hier terecht.
  • De basiscursus 'Introductie Arbo' vindt plaats op 14 december. Ook nu kunt u hier meer informatie vinden en u aanmelden.

Alle cursussen worden, tenzij anders is afgesproken, op een centraal punt in Amsterdam gegeven. Deelname kost € 380,- per persoon. Inschrijving kan eveneens via één van bovenstaande links.

 



 
--
www.kgca.nl