KGCA Nieuwsbrief najaar 2016

KGCA Nieuwsbrief najaar 2016

logo

Voor u ligt de najaarsnieuwsbrief van KGCA waarin wij u weer willen informeren over onderwerpen die voor u interessant kunnen zijn zoals de laatste wijziging van de WOR, de afschaffing van de ambtenarenstatus en een vonnis over vrijwilligers en verdringing van arbeid. Daarnaast is er aandacht voor zelfsturing waarbij we een eerste aandachtspuntenlijst voor u hebben gemaakt. En natuurlijk wijzen wij u ook op ons cursusaanbod voor dit najaar waarbij wij graag uw aandacht vestigen op een nieuwe cursus in ons aanbod: 'Arbeidsrecht en de ondernemingsraad'.

WOR geeft OR duidelijker rol bij pensioenen

Per 1 oktober 2016 is de WOR gewijzigd om de rol van ondernemingsraden bij pensioenen te verduidelijken. Voortaan valt iedere pensioenregeling onder het instemmingsrecht van de OR. Bovendien valt iedere uitvoeringsregeling die gevolgen kan hebben voor het pensioen nu ook onder het instemmingsrecht van de OR. Iedere discussie of iets wel of niet aan de OR moet worden voorgelegd zou hiermee beslist moeten zijn.

Maar let wel, er blijft één grote uitzondering: bij verplichte bedrijfstakpensioenregelingen heeft de OR ook nu geen rechten. 

Lees meer . . .


Einde aan de ambtenarenstatus?

Ruim twee jaar geleden werd in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel aangenomen dat een einde zou maken aan de bijzondere rechtspositie van de meeste ambtenaren. Dat gebeurde toen heel snel, maar daarna bleef het oorverdovend stil. Bij de voorbereidende behandeling in de Eerste Kamer bleek dat er veel haken en ogen aan dit voorstel zitten, zoveel dat de behandeling zelfs bijna een jaar stil heeft gelegen. Inmiddels is de behandeling wel hervat maar er bestaan bij veel kamerleden grote twijfels dus het is nog lang niet zeker of het voorstel zal worden aangenomen.

Lees meer . . .


Nieuwe cursus: OR en arbeidsrecht

Met de vele reorganisaties en toenemende flexibiliteit die van werknemers gevraagd wordt groeit ook de onzekerheid van mensen. Steeds vaker worden OR-leden dan ook met min of meer juridische vragen geconfronteerd: mag dit zomaar van mij geeist worden? Kan ik gedwongen worden om andere werktijden te accepteren? Kan mijn functie opeens veranderen? Daarmee wordt het arbeidsrecht steeds meer een thema waar ook OR-leden mee te maken krijgen.

Om op deze ontwikkelingen in te spelen heeft KGCA nu een cursus ontwikkeld die OR-leden wegwijs moet maken in het arbeidsrecht zonder van hen direct juristen te maken. Naast wegwijs maken zooemen we ook in op belangrijke actuele thema's zoals het vernieuwde ontslagrecht, de positie van parttimers en de Wet gelijke behandeling. We verwachten dat deze cursus in een behoefte zal voorzien. De cursus wordt voor het eerst gegeven op dinsdag 13 december.

Lees meer . . .


Zelfsturen en zelforganiseren

Zelfsturende of zelforganiserende teams zijn populair en wat zou er mooier kunnen zijn dan zelf je werk organiseren? Het klinkt prachtig maar de praktijk is zoals zo vaak weerbarstig. Allereerst omdat onder de naam 'zelfsturing' allerlei veranderingen worden doorgevoerd die vaak meer met bezuinigen dan met zelfsturen te maken hebben. Dan betekent het vooral verwarring, onzekerheid en nog meer werkdruk! Maar ook als het wel met serieuze intenties en goede bedoelingen wordt ingevoerd, wordt heel vaak onderschat wat er allemaal bij komt kijken. Als eerste stap hebben we een aantal aandachtspunten voor u als OR op een rij gezet. Niet omdat wij tegen zelfsturing zijn, maar wel omdat er hele goede èn zeer slechte vormen van zelfsturing zijn!

Lees meer . . .


Privacy, datalekken en de ondernemingsraad

Onze privacy is weer regelmatig in het nieuws. Misdaad en terrorisme bestrijding lijken soms op gespannen voet te staan met onze privacy. Datalekken lijken steeds vaker voor te komen, soms 'per ongeluk' maar vaak ook door hackers die belust zijn op onze gegevens. Dat ook de ondernemingsraad hierbij een rol kan en zou moeten spelen komt zelden in het nieuws. Daarom brengen we het toch maar weer eens onder uw aandacht: dankzij het instemmingsrecht is ook de medezeggenschap betrokken bij de beveiliging van en de toegang tot alle perssoneelsgegevens!

Lees meer . . .


Vrijwilligers en verdringing van werk

Vrijwilligers kunnen in veel organisaties, zeker in de non-profit wereld, niet gemist worden. Sterker nog, sinds de crisis, de sterke bezuinigingen van de overheid en de toegenomen werkloosheid is hun rol weer behoorlijk gegroeid. Naast grote waardering roept dat ook vragen op, zoals de vraag of hier niet sprake is van verdringing van arbeid: betaald werk verdwijnt, vaak door bezuinigingen, en daar komen vrijwilligers voor terug. Er zijn wel regels die dit beperken, b.v. van het UWV of in verschillende CAO's maar het gebeurt. In de Bibliotheek sector heeft FNV Bibliotheken hierover een interessante rechtszaak aangespannen en gewonnen.

Lees meer . . .


Onze cursussen dit najaar

Ook dit najaar organiseert KGCA weer een aantal open-inschrijvingscursussen. Nieuw in ons aanbod is daarbij de cursus 'Arbeidsrecht voor de ondernemingsraad' waarover u elders in deze nieuwsbrief meer kunt lezen. Onze cursuskalender voor dit najaar:

  • De cursus 'Financiële informatie en de ondernemingsraad' wordt gegeven op 11 oktober. Meer informatie is hier te vinden. U kunt zich nog aanmelden!
  • De cursus 'Achterbancommunicatie en de ondernemingsraad' wordt gegeven op 15 november. Meer informatie en aanmelding vindt u hier.
  • De basiscursus 'Kennismaking met de Wet op de Ondernemingsraden'. Deze vindt plaats op 7 december. Meer informatie en aanmelding vindt u hier.
  • De basiscursus 'Introductie Arbo' vindt plaats op 8 december. Ook nu kunt u hier meer informatie vinden en u aanmelden.
  • De nieuwe cursus 'Arbeidsrecht voor de ondernemingsraad' geven we op 13 december. Voor meer informatie en aanmelding kunt u hier terecht.

Alle cursussen worden, tenzij anders is afgesproken, op een centraal punt in Amsterdam gegeven. Deelname kost € 380,- per persoon. Inschrijving kan eveneens via één van bovenstaande links.

Naast deze cursussen organiseert KGCA in november nog een tweetal andere activiteiten, specifiek op een bepaalde sector gericht:

  • De Platformstudiedag voor Bibliotheken over 'Resultaatgericht werken en beoordelen' op donderdag 17 november in Amersfoort. Deze dag organiseert KGCA in samenwerking met het Platform Bibliotheken. Meer daarover is op de site van het Platform te vinden. Daar kunt u zich ook aanmelden als u in de bibliotheekwereld werkzaam bent.
  • Het ontbijt voor Zorg & Welzijn regio Amsterdam op woensdag 30 november. Voor meer informatie en aanmelding kunt u hier terecht.

 



 
--
www.kgca.nl