Nieuwsbrief oktober 2014

 

logoForse veranderingen in wet- en regelgeving op komst.

Er verandert veel voor werknemers de komende tijd. Een paar belangrijke ontwikkelingen hebben we voor u op een rijtje gezet.

Nog één maand en dan is de Nieuwe Werkkosten Regeling (WKR) definitief ingevoerd!

We hebben u er al eerder op gewezen en ook langs andere weg hebt u het vast wel vernomen: de invoering van de nieuwe Werkkosten Regeling staat nu echt voor de deur: 1 januari 2015 is het een feit en vanaf dat moment zal iedere organisatie hem toe moeten passen. Dat betekent allereerst extra werk voor de financiële en de salaris administratie. Het kan echter ook leiden tot aanpassing van vergoedingsregelingen en overleg daarover met de medezeggenschap of met individuele werknemers. In samenwerking met accountant Paul Hofmeister bieden wij u ook nu nog de mogelijkheid om uw nieuwe regeling of regelingen te laten beoordelen. Bent u nieuwsgierig naar de mening van een onafhankelijk deskundige over de voorgenomen wijzigingen in uw onkostenregelingen? Neem dan direct Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of lees meer over de mogelijkheden en de wijzigingen zelf.


Wet Werk en Zekerheid (WWZ) aangenomen en gepubliceerd

Kort voor de zomervakanties is de Wet Werk en Zekerheid ook door de Eerste Kamer aangenomen. Direct daarna is hij ook officieel gepubliceerd zodat de invoering nu stapsgewijs kan plaatsvinden. De belangrijkste wijzigingen worden op 1 januari en 1 juli 2015 van kracht. De Wet gaat over het arbeidsrecht en de individuele rechten van werknemers, o.a. bij ontslag en bij tijdelijke contracten. Toch is deze wet ook voor de medezeggenschap van grote betekenis: bij reorganisaties en gedwongen ontslagen gelden straks andere procedures en hebben werknemers recht op andere wettelijke ontslagvergoedingen en WW. Dat betekent o.a. dat een Sociaal Plan er heel anders uit zal gaan zien en dat hoort natuurlijk bij het reorganisatieplan dat aan de ondernemingsraad moet worden voorgelegd. Daarnaast kunnen de verscherpte regels rond tijdelijke aanstellingen betekenen dat de ondernemer het aanstellingsbeleid voor de organisatie gaat wijzigen en zo'n wijziging valt dan direct weer onder het instemmingsrecht. Kortom, werk aan de winkel, ook voor de medezeggenschap!

Om u daarbij te ondersteunen organiseert KGCA op 11 december opnieuw een themamiddag over deze wet en de gevolgen daarvan voor de medezeggenschap. Meer over deze themamiddag.

Meer lezen over de Wet Werk en Zekerheid


Loopt payrolling op zijn laatste benen?

Payrolling is de laatste jaren een bekende (en voor velen beruchte) constructie geworden in het Nederlandse arbeidsrecht. Het lijkt op uitzendwerk maar dat is het niet. De arbeidskracht wordt door de opdrachtgever/werkgever geselecteerd maar door het Payrollbedrijf in dienst genomen. Dit bedrijf vervult het formele (juridische) werkgeverschap. De feitelijke werkgever geeft leiding en houdt toezicht op de arbeidskracht. Door deze constructie heeft de arbeidskracht geen ontslagbescherming en valt hij niet onder de CAO van de opdrachtgever.

Dit wordt meestal als een zeer ongewenste situatie gezien: alle risico's (b.v. bij ontslag) liggen volledig bij de werknemer. In het Sociaal Akkoord (2012) is daarom afgesproken dat het ongewenst is om payrolling te blijven hanteren en dat de overheid daarom maatregelen zal nemen. Zover is het nog niet maar inmiddels is er wel een circulaire van de overheid verschenen waarin o.a. staat: "Uitgangspunt van het kabinet is dat structureel werk zoveel mogelijk structureel wordt ingevuld via een passende arbeidsrelatie. Flexibele en vaste arbeid beter in balans. Daarnaast externe inhuur van personeel reduceren". Die laatste opmerking zal tot gevolg hebben dat de overheid ook zelf als werkgever niet langer zal gaan werken met payroll constructies.

Niet alleen de direct betrokkenen en de politiek vinden payrolling ongewenst, inmiddels staat de constructie nu ook in de rechtspaak ernstig onder druk. In verschillende rechtelijke vonnissen (Krt. Leeuwarden, oktober 2012; Krt. Almelo, mei 2013) wordt de constructie niet langer geaccepteerd!

Een goede ontwikkeling. Payrolling betekent immers veel minder bescherming voor de arbeidskracht (lees: werknemer) doordat een belangrijk deel van de in Nederland opgebouwde sociale zekerheid niet voor hem geldt.


Nieuwe CAO in de zorg een trendbreuk?

Na lange onderhandelingen en vele acties in de zorg is er nu een nieuw CAO-akkoord voor de Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en de Thuiszorg (kortweg de VVT, waarschijnlijk de grootste CAO van Nederland met ca. 450.000 werknemers) bereikt. De vakbond Abvakabo-FNV claimt dat het een zeer bijzonder akkoord is. Naast een redelijke loonsverhoging moet het akkoord een halt toeroepen aan de alsmaar groeiende flexibilisering en aan de voortdurende loondruk die is onstaan door de invoering van de WMO voor de Thuiszorg (al weer een paar jaar geleden maar vanaf 1 januari 2015 gaat dit voor veel meer zorg gelden). Weet u het nog? Vele honderden werknemers werden ontslagen als ze geen genoegen namen met een veel lagere inschaling. Enkele belangrijke afspraken in het akkoord:

  • iedere thuiszorgmedewerker heeft straks recht op een minimumsalaris en als iemand daar de afgelopen jaren onder is gezakt krijgt zij dit in enkele stappen terug;
  • indien werk door aanbestedingsprocedures overgaat naar een andere instelling gaan de zorgmedewerkers mee, mèt behoud van hun rechten;
  • medewerkers met een nulurencontract of een min-max contract krijgen 'in principe' een vast contract aangeboden;
  • medewerkers krijgen meer zeggenschap over hun werktijden.

Natuurlijk is het nog slechts een z.g. 'onderhandelaarsakkoord' dat nog door werknemers en werkgevers goedgekeurd zal moeten worden, maar als dat is gebeurd èn als het akkoord werkelijk waar maakt wat het belooft dan mag je inderdaad wel van een trendbreuk spreken! We zijn zeer benieuwd naar de uitwerking van het akkoord, de gevolgen voor het werk in deze sector en de uitstraling die het kan hebben naar andere CAO's.


Wet Wijziging Rechtspositie Ambtenaren

Je hoort er weinig over maar bij ons Parlement is, naast alle ingrijpende wijzigingen in ons zorgstelsel, nog een andere belangrijke wijziging in behandeling: de Wet Wijziging Rechtspositie Ambtenaren. Als deze wet wordt aangenomen zal de bijzondere positie van de meeste ambtenaren o.a. in het ontslagrecht, met hun eigen ontslagbescherming, grotendeels vedwijnen. Voor ambtenaren gelden dan in de toekomst dezelfde ontslagprocedures, voor hun CAO's gelden dezelfde regels als voor ieder andere CAO en ook alle regels rond tijdelijke contracten zijn dan ook op hun van toepassing.

Het wetsvoorstel ligt inmiddels al bij de Eerste Kamer en de behandeling daar is begonnen. Invoering van de wet zal overigens nog heel wat voeten in aarde hebben omdat er, na aanname van deze wet, nog heel wat andere wetten en uitvoeringsbesluiten gewijzigd moeten worden. We houden u op de hoogte.

Lees meer over deze wet


En dan hebben we het nog niet over de vele ingrijpende veranderingen in de zorg die iedere Nederlander aangaan maar zeker ook de werknemers in die sector zwaar treffen!
 
--
www.kgca.nl