Nieuwbrief archief

 

Doorwerken na je pensioen?

Wilt u doorwerken na het bereiken van uw pensioen? Dat kan vaak maar het is (nog steeds) geen recht. De meeste CAO's bepalen dat bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd automatisch een einde komt aan uw arbeidsovereenkomst. Vaak kan hij echter wel verlengd worden of kan er een nieuwe arbeidsovereenkomst worden afgesloten. Daarvoor is dan echter wel de medewerking van de werkgever nodig en in de meeste gevallen voelt deze daar weinig voor. Daar worden verschillende redenen voor aangevoerd:

  • een nieuwe, jongere werknemer wordt vaak gezien als goedkoper (lagere loonschaal of in elk geval minder anciënniteiten);
  • een nieuwe werknemer lijkt aantrekkelijk met b.v. meer energie of nieuwe ideeën. Of dit terecht is zullen we hier niet bespreken maar het idee is breed verspreid;
  • angst voor allerlei verplichtingen voortkomend uit de (begrijpelijke) verwachting dat de werknemer na zo'n nieuw of verlengd contract weer in vaste dienst is, met alle verplichtingen die daar bij horen (ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte, réintegratieverplichtingen enz.).

Kloppen deze redenen? Dat is maar zeer de vraag en er staan ook voordelen tegenover. Denk maar aan alle kennis en ervaring die met het vertrek verloren dreigt te gaan, of aan het uitgebreide netwerk dat iemand in de loop der jaren heeft opgebouwd. Daarnaast wordt er door de wetgever hard gewerkt aan het wegnemen van een aantal belemmeringen. Zo vervalt per 1 juli 2015 de ontslagbescherming voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt grotendeels en hebben zij ook geen recht op de nieuwe transitievergoeding bij ontslag. Verder wordt er op dit moment in de Eerste Kamer een wetsvoorstel behandeld dat de opzegtermijn verkort tot 1 maand en de loondoorbetaling, het ontslagverbod en de réintegratieverplichtingen bij ziekte beperkt tot 6 weken. Ook de kosten kunnen voor de werkgever sterk meevallen: hij betaalt b.v. geen pensioenpremie en veel minder sociale premies. Een lager loon is eveneens mogelijk als het maar niet onder het minimumloon komt want dat blijft voor iedereen verplicht.

Kortom, werknemers hebben nog steeds geen recht om door te werken (als zij dat zouden willen) maar het wordt wel een stuk aantrekkelijker voor de werkgever. De medezeggenschap kan hierover in gesprek gaan met de bestuurder en voorstellen doen om regels vast te leggen in het kader van het aanname- en ontslagbeleid.

Maatschappelijk gezien blijft het natuurlijk de vraag of het stimuleren van langer doorwerken op dit moment gewenst is als tegelijkertijd de (jeugd)werkeloosheid nog onverminderd hoog blijft. Regering en Parlement vinden het in elk geval wel.