Nieuwbrief archief

 

Nieuwe vakantiewetgeving in de praktijk.


Al eerder hebben we u uitgebreid geinformeerd over de nieuwe vakantiewetgeving en met name het onderscheid tussen wettelijke en boven wettelijke vakantiedagen. De nieuwe regels worden 1 januari 2012 van kracht en kunnen behoorlijke consequenties hebben. Het betekent in elk geval dat de regels voor vakantieregistratie en voor de opname van vakantie moeten veranderen. Deze veranderingen moeten ter instemming aan de OR worden voorgelegd tenzij het uitputtend in de CAO geregeld wordt. Houd dus ook uw CAO in de gaten. De onderstaande aandachtspunten zouden zeker in de regeling verwerkt moeten zijn.

Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waarop iedere werknemer recht heeft volgens het arbeidsrecht, d.w.z. overeenkomend met vier weken vakantie (formeel: overeenkomend met vier maal de in de eigen arbeidsovereenkomstafgesproken wekelijkse arbeidsduur). Deze wettelijke dagen vervallen voortaan 6 maanden na het betreffende jaar als ze niet zijn opgenomen. (Alleen als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om ze op te nemen vervallen ze niet en verschuift de termijn automatisch naar 5 jaar.)

Bovenwettelijke dagen zijn alle overige dagen waar de werknemer volgens de CAO of door afspraken met de werkgever recht op heeft. Vrijwel alle CAO's kennen b.v. een groter aantal vakantiedagen (of uren) en dat zijn dan bovenwettelijke dagen. Hetzelfde geldt b.v. voor leeftijdsdagen e.d. Voor deze dagen blijft de verjaringstermijn onveranderd 5 jaar.

  • Een goede vakantieregeling moet duidelijk maken om welke dagen en uren het in uw geval gaat.
  • Consequentie van dit onderscheid is dat bij ieder uur of dag vakantierecht moet worden geregistreerd of dit een wettelijk uur/dag of een bovenwettelijk uur/dag betreft en daarbij natuurlijk ook op welk jaar dit betrekking heeft. De meest heldere aanpak is om bij ieder uur/dag te vermelden wanneer dit zal vervallen als het niet wordt opgenomen.
  • Direct in het verlengde van de registratie van de rechten ligt de volgende vraag: als u vakantie opneemt, welke uren/dagen zijn dat dan? Moet u eerst uw wettelijke dagen uit 2012 opnemen of juist eerst uw bovenwettelijke dagen uit voorgaande jaren? Tot nu toe is de gangbare regel (gebaseerd op jurisprudentie) dat u automatisch uw oudste dagen of uren het eerst opneemt om verjaring te voorkomen. Te verwachten is dat een nieuwe regel wordt dat u eerst die uren/dagen opneemt die het snelst zullen verjaren. Om iedere onduidelijkheid te vermijden is het belangrijk om dit ook in de vakantie regels van uw onderneming op te (laten) nemen.
  • Het staat niet in de wetwijzigng maar het getuigt van 'goed werkgeverschap' als de werkgever u waarschuwt (b.v. drie maanden vooraf) wanneer er dagen of uren dreigen te vervallen. Ook dat zou dus in een goede vakantieregeling opgenomen dienen worden.

De tweede grote verandering in de wetgeving is dat zieke werknemers nu over hun volle ziekte periode wettelijke vakantierechten opbouwen. Let wel, dit betreft alleen de wettelijke rechten. Wat er met de opbouw van hun bovenwettelijke vakantie dagen gebeurt zal afhangen van afspraken daarover in uw CAO, in uw vakantieregeling of direct met uw werkgever. Ook in dit geval geldt dat deze wettelijke dagen 6 maanden na het betreffende kalenderjaar vervallen tenzij de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om ze op te nemen. Wat dan redelijkerwijs is zal nog duidelijker moeten worden maar omdat ook zieke werknemers voortaan vakantiedagen op kunnen nemen is het feit dat iemand ziek is op zich niet genoeg om je tegen dat vervallen te verzetten.

  • Om duidelijkheid te verschaffen en conflicten op dit gebied zoveel mogelijk te vermijden verdient het dus aanbeveling om te omschrijven wanneer er sprake van kan zijn dat iemand zijn vakantie redelijkerwijs niet heeft kunnen opnemen.

Tenslotte nog één belangrijk punt: alle vakantierechten die vóór 1 januari 2012 zijn opgebouwd vallen onder de oude wetgeving en vervallen dus pas na vijf jaar! Ook dat zal in de registratie verwerkt moeten worden.

Als dit artikel en ons eerder geplaatste artikel nog niet al uw vragen beantwoord hebben kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.