Nieuwbrief archief

 

Einde van het GBIO en de GBIO-bijdrage


Waarschijnlijk hebt u het al lang gehoord en we hebben het u al eerder op onze site gemeld: het GBIO gaat verdwijnen en daarmee ook de bijdrage in de cursuskosten die het GBIO verstrekt aan ondernemingsraden. Daarvoor is wel een wijziging van de Wet op de Ondernemingsraden nodig en de behandeling daarvan in de Tweede Kamer moet nog plaats vinden maar het bestuur van het GBIO heeft onlangs toch besloten dat de opheffing gewoon doorgaat. Concreet houdt dit in dat het GBIO vanaf 1 januari feitelijk is opgeheven en dat er in 2013 dus geen bijdragen in scholingskosten meer verstrekt worden!

Ook de SER handelt reeds volgens de nieuwe regels en heeft in november het z.g. 'richttarief voor OR-scholing' vastgesteld. Het richttarief voor een maatwerkcursus voor een ondernemingsraad is vastgesteld op €1.094,- per dagdeel cursus. Dat geeft ondernemingsraden de mogelijkheid om bij het kiezen van een cursus te beoordelen of de kosten daarvan redelijk zijn. Uitdrukkelijk staat in de toelichting op de wetswijzigingen dat ondernemingsraden vrij blijven in de keuze van hun scholing. Die keuze zal dan ook niet alleen bepaald kunnen worden door de prijs. De gewenste kwaliteit, inhoud en vorm blijven voor iedere ondernemingsraad van het grootste belang.

KGCA heeft het afgelopen jaar benut om zijn eigen organisatie aan te passen aan deze ontwikkelingen. Mede door de voortschijdende digitalisering en doordat met het wegvallen van het GBIO ook de administratie sterk vereenvoudigd kan worden zijn we er in geslaagd onze kosten te beperken. Dit komt ook tot uiting in ons tarief voor 2013. Onze vaste relaties krijgen daarover begin 2013 bericht. U kunt ons natuurlijk ook altijd mailen of bellen.

De rekentool die KGCA ontwikkeld heeft om de financiële gevolgen van het wegvallen van het GBIO voor uw ondernemingsraad te berekenen kunt u ook nog altijd op onze site vinden.

Tenslotte betekent het feit dat de wetswijziging nog niet behandeld is dat de andere wijzigingen die daarin zijn opgenomen (o.a. in de geschillenregeling) nog niet van kracht zijn. De plenaire behandeling in de Tweede Kamer staat voor begin 2013 op het programma (mogelijk in februari, maar de lijst met te behandelen onderwerpen is dan wel lang). Als het zo ver is zullen wij u daarover op onze site informeren.