KGCA-nieuwsbrief, december 2016

KGCA-nieuwsbrief december 2016


Allereerst wensen wij u allen natuurlijk
prettige feestdagen en een voorspoedig 2017!

In deze laatste nieuwsbrief van 2016 informeren wij u weer over een aantal voor de medezeggenschap belangrijke ontwikkelingen rond jurisprudentie en wetgeving. Verder treft u informatie aan over onze cursussen en (ongewijzigde) tarieven in 2017. We beginnen echter met een aankondiging op het persoonlijke vlak.

Lieuwe de Vries gaat met pensioen.

Het zal voor velen geen verrassing meer zijn maar het is nu toch zover: na ruim 28 jaar werken bij KGCA gaat Lieuwe 1 januari 2017 met pensioen. Helemaal op zijn lauweren rusten gaat Lieuwe nog niet want hij blijft als adviseur nog wel een beetje bij KGCA betrokken. Ook zijn vakbondswerk kan hij nog niet loslaten. Zijn werkzaamheden worden grotendeels overgenomen door Annegret Sterken en zij is voortaan ook nauw betrokken bij het Platform voor medezeggenschap in de bibliotheekwereld.

Lees meer . . .


Aanbestedingen: er zijn grenzen!

Aanbestedingen worden tegenwoordig ook in de non-profit wereld steeds meer gemeen goed, zoals b.v. in het welzijnswerk, de jeugdzorg en de thuiszorg. De, veel al deastreuze, gevolgen halen de laatste tijd regelmatig het nieuws. Gelukkig blijkt ook steeds vaker dat niet alles zomaar kan en dat ook de aanbestedende overheid aan stevige regels is gebonden. Uit een recente uitspraak van de Rechter over een aanbestedingsprocedure in de jeugdzorg blijkt dat een Gemeente niet zomaar alle risico's (zoals budgetoverschreidingen door bezuinigingen of meer cliënten dan vooraf verwacht) bij de uitvoerende organisatie(s) mag leggen. Daarmee zijn de problemen rond aanbestedingen (zoals overgang van werknemers) nog lang niet voorbij maar de grenzen en kaders worden wel duidelijker.

Lees meer . . .


Hoger Beroep in rechtszaak rond vrijwilligers en verdringing van werk.

Nog een duidelijke juridische uitspraak die grenzen stelt aan wat in dit geval werkgevers, kunnen doen. In een vorige nieuwsbrief hebben wij u al geinformeerd over een rechtszaak van de FNV tegen een bibliotheek die vrijwilligers zocht voor werk dat eerder door betaalde krachten werd gedaan. De FNV werd toen in het gelijk gesteld en het werd de bibliotheek verboden om deze vrijwilligers te werven. Tegen deze uitspraak is de bibliotheek in beroep gegaan maar ook in hoger beroep zijn alle bezwaren van de bibliotheek afgewezen en is de FNV dus opnieuw in het gelijk gesteld.

Lees meer . . .


De ambtenaar wordt (uiteindelijk) een gewone werknemer.

De beslissing is gevallen: de bijzondere status van de ambtenaar gaat grotendeels en voor de meeste ambtenaren vervallen.Na langdurige behandeling is nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan. Zij worden daarmee 'gewone' werknemers die onder het normale arbeidsrecht gaan vallen, inclusief het bijbehorende ontslagrecht. De feitelijke invoering van deze veranderingen laat overigens nog wel even op zich wachten want daarvoor moeten tal van andere wetten gewijzigd worden. Minister Plassterk verwacht daar daar nog wel twee à drie jaar mee gemoeid zal zijn.

Lees meer . . .


Overlegplicht over topinkomens?

Ook de afgelopen tijd is er weer veel te doen geweest over de topinkomens in Nederland. Zo bleek in september 2016 b.v. dat de topsalarissen in het bedrijfsleven in 2015 met gemiddeld 4,25% gestegen zijn terwijl het inkomen van een gemiddelde werknemer in 2015 slechts met 1,4 % gestegen is. Minister Dijsselbloem van Financiën riep het bedrijfsleven wel op om stijging van topinkomens te matigen maar of dat veel effect zal hebben is maar de vraag. Minister Asscher van Sociale Zaken (en inmiddels lijsttrekker van de PvdA bij de komende verkiezingen) heeft inmiddels een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de invloed van de ondernemingsraad op de topinkomens te vergroten.

Lees meer . . .


KGCA tarieven 2017 ongewijzigd.

De tarieven van KGCA voor al onze activiteiten (cursus, advies, begeleiding, open inschrijving) blijven in 2017 ongewijzigd. Met ons richtbedrag van € 990,- voor één dagdeel scholing blijven we daarmee nog steeds net iets onder het richtbedrag van € 995,- per dagdeel dat de SER voor 2017 heeft vastgesteld. Natuurlijk wordt uw keus voor een trainingsinstituut door veel meer dan alleen de prijs bepaald maar als u uiteindelijk voor ons gekozen hebt is het toch prettig om te weten dat KGCA geen exorbitante prijzen vraagt. Kortom, we hopen dat we u en uw OR of PVT ook in 2017 weer als cursist mogen begroeten.


Open Inschrijvingscursussen in 2017

Nadat de vrolijke feestdagen voorbij zijn en het nieuwe jaar (hopelijk) goed begonnen is gaat ook ons cursus- en advieswerk natuurlijk weer van start. Daaronder zijn ook weer onze openinschrijvingscursussen. In de eerste maanden van 2017 bieden wij de volgende cursussen aan:

  • De basiscursus 'Kennismaking met de Wet op de Ondernemingsraden'. Deze vindt plaats op 16 februari en 11 april. Meer informatie vindt u hier.
  • De cursus 'Financiële informatie en de ondernemingsraad' wordt gegeven op 16 mei. Meer informatie is hier te vinden. U kunt zich daar ook aanmelden!
  • De basiscursus 'Introductie Arbo' vindt plaats op15 juni. Ook nu kunt u hier meer informatie vinden en u aanmelden.
  • De nieuwe cursus 'Arbeidsrecht voor de ondernemingsraad' geven we voor de tweede keer op 22 juni. Voor meer informatie en aanmelding kunt u hier terecht.

Alle cursussen worden, tenzij anders is afgesproken, op een centraal punt in Amsterdam gegeven. Deelname kost € 380,- per persoon. Inschrijving kan via één van bovenstaande links of via onze website.

Naast deze cursussen organisert KGCA ook themamiddagen over actuele onderwerpen zoals belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Welke dat zijn is opdit moment nog niet bekend maar zodra zich een onderwerp aandient vindt u daar meer over op onze site en daar kunt u zich dan natuurlijk ook aanmelden.

 



 
--
www.kgca.nl