KGCA nieuwsbrief juni 2016

 

KGCA nieuwsbrief mei 2016logo

Voor u ligt weer een nieuwsbrief van KGCA waarin wij u willen informeren over enkele onderwerpen die voor u interessant kunnen zijn zoals de komst van een Huis voor klokkenluiders, een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en een vonnis in een ontslagzaak. En natuurlijk wijzen wij u ook op de laatste Opn Inschrijvingscursussen die wij dit voorjaar nog organiseren.


Klokkenluiders worden beter beschermd en ondersteund

Klokkenluiders zijn van groot belang voor organisaties en samenleving. De bouwfraude, financiële wantoestanden bij de EU, de onveiligheid van de reactor in Petten en recentelijk de misstanden bij de NZa, zijn daar bekende voorbeelden van. Sommige misstanden komen alleen aan het licht als ze van binnenuit een organisatie gemeld worden. Klokkenluiden is echter beslist geen pretje: er gelden vele en strenge regels voor en menig klokkenluider komt als gevolg van zijn actie zwaar in de problemen. Soms met dramatische gevolgen, getuige de zelfmoord van Arthur Gotlieb die bij de NZa geen gehoor vond voor zijn klachten. (Posthuum werd hij alsnog gerehabiliteerd.) Om in de positie van klokkenluiders verbetering te brengen heeft het Parlement nu de 'Wet Huis voor Klokkenluiders' aangenomen. Deze wet moet de meldmogelijkheden èn de bescherming van klokkenluiders verbeteren. De wet zal waarschijnlijk 1 juli 2016 al van kracht worden. 

Lees meer . . .


Grenzen aan de flexibiliteit

Flexibiliteit lijkt het toverwoord van vele organisaties te zijn geworden. Niet alleen flexibiliteit in contractvormen maar ook flexibiliteit in werktijden wordt steeds meer gevraagd. Geen 'negen tot vijf mentaliteit', geen vast rooster, geen vast aantal uren per week maar werken als de organisatie dat nodig heeft lijkt steeds vaker het parool. Mag een werkgever dat zomaar van u eisen? Nee blijkt uit de jurisprudentie.

We hebben een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens (waarin de Commissie Gelijke behandeling is opgegaan) over parttimers voor u opgediept. En wat blijkt: ook op het gebied van werktijden geldt dat aan een parttimer slechts eisen gesteld mogen worden die in relatie staan tot de omvang van zijn contract. Van iemand die 18 uur per week werkt kan dus niet geeist worden dat hij (of in Nederland vaak zij) de hele week (5 of zelfs 6 dagen) beschikbaar moet zijn voor arbeid. Doet hij dat toch dan maakt de werkgever zich schuldig aan discriminatie omdat hij aan de parttimer in verhouding tot zijn arbeidscontract hogere eisen stelt dan aan de fulltimer.

Lees meer . . .


Een opvallende ontslagzaak

Onlangs deed een rechter een opvallende uitspraak in een ontslagzaak. Dat een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst werd afgewezen komt vrij vaak voor maar in dit geval waren de redenen om dat te doen wel opvallend. De Kantonrechter erkende dat de werknemer in de fout was gegaan en zelfs ernstig maar vond toch dat de werkgever te weinig zorgvuldig was geweest om direct tot ontslag over te mogen gaan. Het ontslagverzoek werd dus afgewezen.

Lees meer . . .

 


Onze cursussen in juni

Natuurlijk organiseert KGCA ook de komende maand juni nogl open-inschrijvingscursussen. Tot de zomer staan nog op ons programma:

  • De cursus 'Achterbancommunicatie en PR' wordt gegeven op 8 juni. Meer informatie is hier te vinden.
  • De basiscursus 'Kennismaking met de Wet op de Ondernemingsraden'. Deze vindt plaats op 14 juni. Meer informatie vindt u hier.
  • De basiscursus 'Introductie Arbo' tenslotte vindt plaats op 15 juni. Ook nu kunt u hier meer informatie vinden.

Alle cursussen worden, tenzij anders is afgesproken, op een centraal punt in Amsterdam gegeven. Deelname kost € 380,- per persoon. Inschrijving kan eveneens via één van bovenstaande links.

Uiteraard staan er voor het najaar weer nieuwe cursussen op het programma. Daarover zullen wij u in onze volgende nieuwsbrief rond 1 september informeren. U kunt ze natuurlijk ook nu al op onze website vinden.



 
--
www.kgca.nl