Nieuwsbrief mei 2015

 

logo

KGCA nieuwsbrief mei 2015

U hebt een tijd niets van ons gehoord mede door onze verhuizing (zie hieronder). We hebben echter niet stil gezeten en dat kunt u zien in deze uitgebreide nieuwsbrief. We beginnen met onze eigen activiteiten en daarna hebben we een aantal wettelijke ontwikkelingen voor u op een rijtje gezet.

KGCA heeft een nieuw kantoor.

Nadat we vijf jaar aan de Stadhouderskade ons kantoor hebben gehad, zijn wij nu iets verder de Amsterdamse buurt De Pijp ingegaan. Ons nieuwe adres is:

Lizzy Ansinghstraat 163, tweede etage. 1072 RG Amsterdam
Telefoon (020-6200696), email ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) en website (www.kgca.nl) blijven ongewijzigd.

Er zijn twee belangrijke redenen voor deze verhuizing. Het 'nieuwe werken' betekent dat we ook bij KGCA steeds vaker van huis uit, onderweg danwel vanuit een cursuslocatie werken. Daarnaast worden vrijwel alle cursussen tegenwoordig in een cursus locatie of in company gegeven. Een groter vast kantoor is dus steeds minder nodig. Ons nieuwe kantoor bevindt zich danook in een bedrijfsverzamelgebouw. Naast onze eigen ruimte zijn er gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een vergaderruimte. De ‘inhuizing’ is zeer soepel gelopen en we voelen ons mede door de hartelijke houding van de mensen met wie we het gebouw delen, direct thuis op onze nieuwe plek. In de omgeving heerst de gemoedelijke sfeer van een leuke volksbuurt met terrasjes (en een kinderboerderij) op loopafstand. Kortom, KGCA zit op zijn plek!


KGCA aanbod tot de zomer

De zomer nadert maar het is nog niet zover. In de maand juni organiseert KGCA nog een drietal activiteiten:

  • donderdag 4 juni vindt er weer een themamiddag plaats over 'Werk en Zekerheid'. Kort voor de invoering van de grootste wijzigingen in deze wet per 1 juli, namelijk het ontslagrecht, informeren wij u over de hoofdlijnen van deze wet en de laatste ontwikkelingen (reparaties in de wet, uitvoeringsbesluiten zoals de 'overgangsregeling transitievergoeding'). We doen dit weer in samenwerking met advocaat Els Unger van advocatenkantoor Unger van Els. Meer over deze themamiddag vindt u hier.
  • dinsdag 9 juni kunt u weer deelnemen aan onze cursus 'Kennismaking met de WOR'. Voor meer informatie over deze cursus en om u aan te melden klikt u hier.
  • dinsdag 16 juni geven we de cursus 'Organisatieverandering en sociaal beleid'. Voor meer informatie over deze cursus en om u aan te melden klikt u hier.

En mochten wij u niet meer zien dan wensen we u nu alvast een vrolijke en ontspannen zomer.


Ontbijtbijeenkomst Zorg & Welzijn

Het zal niemand ontgaan zijn: er verandert veel in de Zorg. KGCA volgt die ontwikkelingen op de voet en wil die kennis graag met de medezeggenschap in Welzijns- en Zorginstellingen delen. 24 maart organiseerden we een eerste 'ontbijtbijeenkomst' en dat werd een succes. Daarom komt er een vervolg op dinsdag 13 oktober.

Lees meer en meld je aan.


OR en toezichthouder: een ongemakkelijk duo

De contacten van een Ondernemingsraad met de Raad van Toezicht of de Raad van Commissarissen verlopen vaak moeizaam. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat zij naast hun eigen rollen een gemeenschappelijke rol hebben: toezicht houden op de Bestuurder of Raad van Bestuur. Zorgen voor een evenwichtig beleid door een tegenwicht en sparringspartner te zijn. Meer hierover kunt met onderstaande link vinden. Daar kunt u ook een artikel met een aantal tips en aanbevelingen downloaden.

Op 29 oktober organiseert KGCA een nieuwe themamiddag over dit onderwerp. Voor meer informatie en aanmelding kunt u hier terecht.

 Lees meer . . .


WOR wijzigingen in de maak

Bij alle wijzigingen op het gebied van arbeidsrecht en pensioen heeft de regering ook nog twee wijzigingen in de Wet op de Ondernemingsraden in petto. Geen grootse wijzigingen maar ook kleine beetjes kunnen soms helpen.

Het instemmingsrecht van de OR rond pensioenen wordt iets uitgebreid of misschien beter gezegd, verduidelijkt: straks gaat iedere wijziging van een pensioenovereenkomst onder het instemmingsrecht vallen tenzij dit in een CAO of collectieve overeenkomst volledig is geregeld. Daarmee wordt de rol van de OR rond de 'arbeidsvoorwaarde pensioenen' versterkt maar blijft het een primaire verantwoordelijkheid van de CAO-partijen.

De tweede wetswijziging wil stimuleren dat de OR zich ook bezig houdt met topinkomens en grote beloningsverschillen. Nu al stelt artikel 31d dat de OR geinformeerd moet worden over de beloningsverhoudingen en de 'arbeidsvoorwaardelijke regelingen' van bestuur en toezichthouders. Straks moet dit onderwerp ook minimaal één maal per jaar echt in het overleg besproken worden. Daarmee probeert de regering voorzichtig aan te sluiten bij de nog altijd zeer duidelijk aanwezige maatschappelijke onrust over topsalarissen (recent nog bij b.v. ABNAMRO en ING). Zó voorzichtig dat het de vraag  lijkt of dit veel effect zal hebben, maar wie weet.

Beide voornemens hebben hun eerste fase in de vorm van een 'internetconsultatie' inmiddels achter de rug. Het is nu aan de regering om er een definitief wetsvoorstel van te maken en bij het Parlement in te dienen.


Scholingsrecht voor werknemers

De Wet Werk en Zekerheid introduceert, naast alle belangrijke wijzigingen in het ontslagrecht, een nieuw begrip: de scholingsplicht voor alle werknemers, jong en oud. De wet formuleert het als volgt: 'De werkgever stelt de werknemer in staat scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie en, voor zover dat redelijkerwijs van hem kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen’. Daarmee is scholing dus een recht van de werknemer.

Lees meer . . .


Sociaal plan, ontslagbescherming en payroll

November 2014 heeft minister Asscher het ontslagbesluit gewijzigd. Deze wijziging moet werknemers die formeel in dienst zijn bij een payroll bedrijf veel meer ontslagbescherming bieden. De wijziging maakt de hele payroll-constructie voor werkgevers minder aantrekkelijk en zou zelfs het einde van deze constructie kunnen betekenen. De wijziging heeft ook gevolgen voor de medezeggenschap: de ontslagvolgorde èn de inhoud van een sociaal plan komen in een ander daglicht te staan.

Lees meer . . .


Schijnconstructies en ontduiking minimumloon

Nog een maatregel op het gebied van onzeker werk: de Wet Aanpak Schijnconstructies. Deze wet moet vooral de ontduiking van het minimumloon en CAO's bestrijden door werkgevers in een keten (opdrachtgever-aannemer-onderaannemer enz.) gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor een juiste toepassing van de Wet Minimumloon en de CAO. Dat geldt dan ook voor ondernemingen in de keten die in het buitenland gevestigd zijn (denk aan uitzendbureaus in Oost Europa die deze regels willen ontduiken). Iedere werknemer moet straks minimaal het minimumloon aantoonbaar in handen krijgen.

Lees meer . . .


AOW-leeftijd verder omhoog?

In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u al over het wetsvoorstel dat beoogt om de AOW-leeftijd versneld naar 67 jaar te brengen. De Parlementaire behandeling van dit voorstel is inmiddels vergevorderd: de Tweede Kamer is akkoord en de Eerste Kamer behandelt het naar verwachting in mei.

Lees meer . . .


Doorwerken na je pensioen

Nu we steeds langer (moeten) werken komt ook doorwerken na je pensioen/AOW-leeftijd steeds vaker in beeld. Het is nog altijd geen recht voor de werknemer maar het wordt wel makkelijker en aantrekkelijker, ook voor de werkgever. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen en argumenten voor u op een rijtje gezet.

Lees meer . . .


Wijzigingen in de Arbowet en de rol van de OR

Een ander voornemen van de regering betreft de wijziging van de Arbowet. Deze wijzigingen betreffen drie elementen:

  • Versterking van de positie van de medezeggenschap bij het aanwijzen van de preventiemedewerker: bij de keuze van deze z.g. 'deskundige werknemer' en diens plaats binnen de organisatie moet de OR of PVT straks instemmingsrecht krijgen (op te nemen in de Arbowet, artikel 13 met een verwijzing naar de WOR);
  • Versterken van de rol van de bedrijfsarts en de preventiemedewerker, o.a. door een betere samenwerking tussen beiden en met de OR of PVT. De bedrijfsarts moet straks bovendien iedere werkplek kunnen bezoeken;
  • Vergroting van de rechten van iedere werknemer door te garanderen dat iedere werknemer direct toegang heeft tot een bedrijfsarts èn door in de wet op te nemen dat iedere werknemer recht heeft op een second opinion over een door de bedrijfsarts gegeven advies.

Een wetsvoorstel met deze punten staat tot eind mei open voor 'internetconsultatie' en zal daarna door de regering bij de Tweede Kamer worden ingediend.


Arbeidsgehandicapten: Quotumwet aangenomen

De Quantumwet is aangenomen, weet u dan waar het over gaat? Een tipje van de sluier opgelicht: deze wet sluit aan bij de Participatiewet en treedt in werking als in 2016 blijkt dat er onvoldoende banen voor arbeidsgehandicapten in reguliere organisaties (bedrijfsleven, non-profit èn overheid) worden gecreëerd.

Lees meer . . .





 
--
www.kgca.nl