KGCA Nieuwsbrief februari 2015

logo

Medezeggenschap anno 2015:
laat je horen!

Beste lezer,
Het is mogelijk dat u deze nieuwsbrief voor een tweede keer ontvangt. We verzenden de nieuwsbrief opnieuw omdat ons gebleken is dat een groot aantal lezers de eerste versie niet hebben ontvangen. Mocht het voor u de tweede keer zijn, excuses voor het ongemak en leest u hem voor het eerst dan hopen wij dat hij nuttig en interessant voor u zal zijn.

Ons motto voor 2015: laat je horen!

De OR- heeft een eigen geluid dat de moeite waard is omgehoord te worden. Daarom dit jaar ons motto: laat je horen! Bij de bestuurder en bij de achterban. En ook onderling: de OR-visie begint bij de overtuigingen van de leden. Er moet natuurlijk wel iets te horen zijn. De OR die  positie  kiest en staat voor wat hij vindt,  laat zich horen. Goed verwoorde argumenten zijn effectief. Een goed opgebouwd verhaal voor de collega’s zorgt voor steun en draagvlak voor de OR. Durf aan de ene kant, vaardigheid aan de andere: allebei nodig om de OR effectief te laten zijn.

In onze OR trainingen  brengen we die twee kanten samen. Durven te  overtuigen tijdens de overlegvergadering, een gemotiveerd standpunt neerzetten in een helder advies , een duidelijk verhaal voor de  achterban om te vertellen wat de OR doet en van plan is. Samen met Bureau Spraakwater, specialist in spreken, overtuigen en discussiëren, hebben we een cursusdag in ons  aanbod dat uitstekend past binnen ons motto.

Lees meer en meld je hier aan

Lagere KGCA-tarieven in 2015

In twee jaar van ongewijzigde tarieven is KGCA er in geslaagd zoveel besparingen op huisvestings-en overheadkosten door te voeren dat we de belangrijkste tarieven voor 2015 hebben kunnen verlagen. Het basis tarief voor één dagdeel cursus is in 2015 € 950,- inclusief de nodige voorbereiding. Het basis tarief voor een hele dag cursus wordt dan € 1.900,- en voor ieder dagdeel meer komt daar € 950,- bij. Onze actie om aaneengesloten cursussen van 2 of drie dagen mèt een avondprogramma te stimuleren blijft ook in 2015 van kracht en dat betekent dat u voor dat avondprogramma slechts € 475,- (bij een tweedaagse cursus) en € 950,- (bij een driedaagse cursus) betaalt. Deze tarieven zijn wel exclusief accommodatie- en reiskosten.

De tarieven voor onze themacursussen hebben we voor het eerst in vele jaren wel moeten verhogen. Deelname aan een themacursus van één dag kost in 2015 € 380,- per persoon. Deze prijs is wel inclusief accommodatiekosten en een lunch.

Meer informatie over onze tarieven kunt u hier vinden.



Wijzigingen in de Wet Arbeid en Zorg

1 januari 2015 is de Wet Arbeid en Zorg gewijzigd. Het recht op Bevallingsverlof, Ouderschapsverlof en Pleegzorg- en Adoptieverlof verandert niet maar de regels voor opname daarvan worden veel flexibeler. Het Kraamverlof voor de partner wordt verruimd tot vijf dagen waarvan drie dagen onbetaald. De kring van mensen waarvoor je indien nodig kortdurend of langdurend zorgverlof kunt opnemen wordt verruimd. Tenslotte wordt het calamiteitenverlof niet zozeer verruimd maar wel verduidelijkt. Een kort overzicht van de wijzigingen kunt u hier vinden.



OR en preventiemedewerker

Het kabinet wil de z.g. 'arbeidsgerelateerde zorg' verbeteren. Daartoe worden (nadat de SER om advies is gevraagd) een aantal maatregelen voorbereid. Voor de medezeggenschap is in de eerste plaats belangrijk dat de OR overeenstemmingsrecht krijgt over de keuze van een preventiemedewerker en diens positionering in de organisatie. Het zal straks dus niet langer mogelijk zijn dat de werkgever éénzijdig een preventiemedewerker aanwijst. Hij zal dan eerst vooraf overeenstemming met de medezeggenschap moeten bereiken.

In de tweede plaats wil de regering in de wet vastleggen aan welke eisen een basiscontract met een arbodienst minimaal moet voldoen. De OR heeft hier ook nu al instemmingsrecht op maar desondanks blijven veel van deze contracten in de ogen van de regering onder de maat. Dat wil zij me tdeze  minimum eisen gaan voorkomen.

Uitgebreidere informatie over wat er volgens het kabinet verbeterd moet worden in de arbeidsgerelateerde zorg is hier te vinden.



Wetgeving

Via onze website houden we u regelmatig op de hoogte van nieuwe wetgeving die voor de medezeggenschap van belang kan zijn. Een kleine update van de ontwikkelingen die we eerder bespraken:

  • de Wet Werk en Zekerheid is zomer 2014 van kracht geworden en wordt nu stapsgewijs ingevoerd. Welke bepalingen inmiddels van kracht zijn of de komende tijd van kracht worden kunt u hier nog vinden.
  • Het Wetsvoorstel voor een verdere verhoging van de AOW-leeftijd is november 2014 bij de Tweede Kamer ingediend. De behandeling is daar nu in volle gang.
  • De Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (die het overgrote deel van de ambtenaren onder het gewone arbeidsrecht moet laten vallen) is voorjaar 2014 in de Tweede Kamer aangenomen. De behandeling in de Eerste Kamer is in september begonnen maar nog(lang?) niet afgerond. De behandeling heeft vele vragen opgeroepen die de regering nu eerst moet beantwoorden.
  • De nieuwe Werkkostenregeling is 1 januari van kracht geworden. Informatie over deze wet kunt u hier nog vinden.


KGCA aanbod voor de komende maanden

Naast deze informatie die op onze website staat organiseert KGCA ook de komende maanden natuurlijk weer themabijeenkomsten, workshops en open inschrijvingscursussen.

Een greep uit ons cursus aanbod:

Daarnaast organiseren wij aansluitend bij de actualiteit regelmatig kortere themabijeenkomsten. De eerste gaat op 24 maart over de ingrijpende Veranderingen in het Sociaal Domein en richt zich op maatschappelijke organisaties uit Zorg en Welzijn in de regio Amsterdam.

Later in het voorjaar organiseren wij opnieuw een themamiddag over de Wet Werk en Zekerheid. Dat zal zijn op 4 juni, kort voordat de belangrijke wijzigingen in het ontslagrecht van kracht worden.

Tenslotte bieden wij u ook dit voorjaar weer twee gratis workshops aan. De workshops worden aan het eind van de middag in Amsterdam gegeven en duren ca. anderhalf uur. De eerste vindt plaats op 10 maart en heeft als thema: Transformatie van zeur naar interne organisatie adviseur. De tweede volgt op 21 april en gaat over Behoorlijk Bestuur.



 
--
www.kgca.nl