KGCA nieuwsbrief december 2015

 

logoActuele ontwikkelingen en het laatste nieuws over wat wij u te bieden hebben.

De laatste loodjes van 2014 maar er staat veel te gebeuren in 2015 waar u zich misschien nog op wil voorbereiden. KGCA staat u daar graag in bij. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen en over wat KGCA u dit jaar en de eerste maanden van 2015 te bieden heeft.

Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 (en daarna)

2015 wordt een bijzonder jaar in het Nederlandse arbeidsrecht. De grootste veranderingen sinds vele jaren, in de vorm van de Wet Werk en Zekerheid, worden stapsgewijs ingevoerd. De belangrijkste wijzigingen worden op 1 januari en vooral 1 juli 2015 van kracht. De Wet gaat vooral over het arbeidsrecht en de individuele rechten van werknemers, o.a. bij ontslag en bij tijdelijke contracten. Toch is deze wet ook voor de medezeggenschap van grote betekenis: bij reorganisaties en gedwongen ontslagen gelden straks andere procedures en hebben werknemers recht op andere wettelijke ontslagvergoedingen en WW. Dat betekent o.a. dat een Sociaal Plan er heel anders uit zal gaan zien en dat hoort natuurlijk bij het reorganisatieplan dat aan de ondernemingsraad moet worden voorgelegd. Daarnaast kunnen de verscherpte regels rond tijdelijke aanstellingen betekenen dat de ondernemer het aanstellingsbeleid voor de organisatie gaat wijzigen en zo'n wijziging valt dan direct weer onder het instemmingsrecht. Kortom, werk aan de winkel, ook voor de medezeggenschap!

Om u daarbij te ondersteunen organiseert KGCA na twee eerdere druk bezochte bijeenkomsten op 11 december voor de derde keer een themamiddag over de Wet Werk en Zekerheid en de gevolgen daarvan voor de medezeggenschap, Alle hoofdlijnen komen daar opnieuw aan de orde, maar we bespreken uiteraard ook de laatste wijzigingen die nog in de bepalingen zijn aangebracht of onlangs zijn voorgesteld. Denk maar aan de nieuwste verhoging van de AOW-leeftijd en het langer doorwerken na je pensioenleeftijd. Meer over deze themamiddag.

Meer lezen over de Wet Werk en Zekerheid


De AOW-leeftijd gaat sneller omhoog

U weet ongetwijfeld dat de leeftijd waarop wij recht krijgen op AOW stapsgewijs verhoogd wordt. Wat u misschien is ontgaan is dat de eerder afgesproken verhoging voor de huidige regering niet snel genoeg gaat. Daarom is nu een nieuw wetsvoorstel ingediend waarbij de pensioenleeftijd al in 2021 op 67 jaar komt te liggen i.p.v. in 2024 zoals op dit moment nog is vastgelegd. Meer over dit wetsvoorstel en de mogelijke consequenties die dit voor u kan hebben kunt u hier vinden.


Nog één maand en dan is de Nieuwe Werkkosten Regeling (WKR) definitief ingevoerd!

We hebben u er al eerder op gewezen en ook langs andere weg hebt u het vast wel vernomen: de invoering van de nieuwe Werkkosten Regeling staat nu echt voor de deur: 1 januari 2015 is het een feit en vanaf dat moment zal iedere organisatie hem toe moeten passen. Dat betekent allereerst extra werk voor de financiële en de salaris administratie. Het kan echter ook leiden tot aanpassing van vergoedingsregelingen en overleg daarover met de medezeggenschap of met individuele werknemers. In samenwerking met accountant Paul Hofmeister bieden wij u ook nu nog de mogelijkheid om uw nieuwe regeling of regelingen te laten beoordelen. Bent u nieuwsgierig naar de mening van een onafhankelijk deskundige over de voorgenomen wijzigingen in uw onkostenregelingen? Neem dan direct Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of lees meer over de mogelijkheden en de wijzigingen zelf.


Herziening fusiegedragsregels

De fusiegedragsregels zijn, sinds zij in 1975 voor het eerst door de SER werden opgesteld, een begrip geworden voor iedereen die beleidsmatig met een fusie te maken krijgt en dus zeker ook voor de medezeggenschap. Helaas gelden deze regels niet in de non-profit wereld terwijl op winst gerichte organisaties daar, mede door de marktwerking, een steeds belangrijker plaats innemen. De SER heeft nu geconstateerd dat de fusiegedragsregels aan herziening toe zijn en daarbij ook uitdrukkelijk naar dit knelpunt gekeken moet worden. Meer hierover kunt u elders op de KGCA-site vinden.


KGCA cursusaanbod begin 2015

Na de themamiddag over de Wet Werk en Zekerheid (woensdag 11 december) die we dit jaar nog organiseren hebben we natuurlijk ook plannen voor het nieuwe jaar. In een volgende nieuwsbrief zullen we u daarover uitgebreid informeren maar nu willen we u al vast wijzen op de gebruikelijke open-inschrijvingscussen die de eerste maanden weer op onze agenda staan:

Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen als u andere wensen hebt of zoekt naar mogelijkheden om voor de hele ondernemingsraad een cursus te ontwikkelen.



 
--
www.kgca.nl