KGCA nieuwe website

 

logoKGCA in 2014

--
www.kgca.nl

KGCA heeft een nieuwe website

U hebt het waarschijnlijk al gezien: KGCA heeft een geheel vernieuwde website. Hiermee willen we KGCA op een eigentijdse manier presenteren met heldere informatie over wat KGCA u te bieden heeft en met informatie die voor u als medezeggenschap van belang kan zijn. In de verschillende rubrieken treft u informatie over de diensten waarmee wij u als 'Partner in medezeggenschap' ter zijde kunnen staan zoals cursussen op maat van één, twee of drie dagen, themacursussen over onderwerpen waar u als OR mee te maken kunt krijgen en themamiddagen over actuele onderwerpen. Daarnaast kunt u lezen over onze mogelijkheden voor coaching, begeleiding en natuurlijk ondersteuning als uw OR advies- of instemmingsaanvragen krijgt met verstrekkende gevolgen. Met onderstaande link kunt u nu direct een bezoek aan onze website brengen. En mocht u bij uw bezoek op een onduidelijkheid, onvolledigheid of fout stuiten dan horen wij dat graag! Iets nieuws is tenslotte zelden meteen perfect.

Bezoek onze website



Tarieven in 2014

Een nieuw jaar brengt ook nieuwe tarieven. Onze tarieven blijven in 2014 grotendeels ongewijzigd. KGCA wil echter het volgen van meerdaagse aanééngesloten cursussen stimuleren. Wij zien veel meerwaarde in zo'n cursus, omdat de OR zich als groep ontwikkelt tijdens de dagen. Gezamenlijke visievorming, elkaar beter leren kennen en begrijpen, elkaars sterke punten leren zien – in een rustige werkomgeving komt het als van zelf tot stand. Naast de thema's in het officiële cursusprogramma is ook het informele gedeelte belangrijk. De groep wint aan ervaringen en aan samenwerkingsvermogen. Daarom rekenen wij voor ieder avonddagdeel in een meerdaagse cursus dit jaar een tarief van € 525,- inclusief voorbereiding. Een tweedaagse cursus kost u nu € 4.725,-, een driedaagse cursus € 7.350,-. Bij alle andere cursussen blijft ons tarief € 1.050,- per dagdeel (dus € 2.100,- per dag).

De tweede wijziging is dat wij ons genoodzaakt zien om in het vervolg altijd reiskosten in rekening te brengen (zoals we dat al deden bij coaching en begeleiding). Doordat cursussen steeds vaker als ééndaagse of zelfs als dagdeel worden gegeven nemen de reiskosten van onze cursusleiders onevenredig toe. Om dit op te vangen zouden we onze tarieven kunnen verhogen maar dat zou feitelijk betekenen dat de ondernemingsraden die langere cursussen volgen betalen voor de kosten van korte cursussen en dat lijkt ons niet rechtvaardig. Daarom hebben wij er voor gekozen om deze kosten voortaan apart in rekening te brengen. KGCA hanteert daarbij overigens een bescheiden tarief: € 0,19 per kilometer, gerekend vanaf Amsterdam. Binnen Amsterdam worden geen reiskosten berekend.

Lees meer over onze tarieven



Wijzigingen arbeidsrecht: ontslag, WW, tijdelijke contracten enz.

De regering heeft bij de Tweede Kamer een uitgebreid wetsvoorstel ingediend met forse wijzigingen in het arbeidsrecht en de sociale zekerheid. Daar is vele maanden lang over onderhandeld, eerst voor de regeringsverklaring, daarna met werkgevers en vakbonden (het Sociaal Akkoord) en tenslotte met enkele oppositiepartijen om ook in de Eerste Kamer verzekerd te zijn van een meerderheid. Uiteindelijk is het een wetsvoorstel geworden van (incl. toelichting) 169 bladzijden. De wijzigingen (de belangrijkste in het Nederlandse arbeidsrecht in de laatste 60 jaar!) betreffen o.a.: de ontslagprocedures en de gang naar de Kantonrechter of het UWV; de ontslagvergoedingen die omgezet gaan worden in een (lagere) z.g. transitievergoeding; het recht op WW dat verkort wordt en gemaximeerd op hoogstens 2 jaar; regels voor flexibele arbeid waarbij o.a. het aantal tijdelijke contracten en de maximale duur daavan terug gebracht wordt tot 2 jaar.

Gezien het grote belang van deze wijzigingen, ook voor de medezeggenschap, organiseert KGCA i.s.m. Mr Els Unger van Unger/Hielkema advocaten op 3 april een themamiddag over deze onderwerpen.

Meer lezen over deze wijzigingen

Aanmelden voor de themamiddag



Themacursussen van KGCA

Natuurlijk organiseert KGCA ook in 2014 weer een aantal themacursussen voor u. De gebruikelijke thema's zoals 'Hoofdlijnen van de Wet op de Ondernemingsraden', 'Financiële informatie', 'Vergaderen' of 'Achterban communicatie' komen daarin aan de orde. Naast deze veelgevraagde thema's ontwikkelen we ook regelmatig een nieuw aanbod. Ons volledige aanbod kunt u uiteraard op onze website vinden.

Naar onze agenda



Themamiddagen

Naast onze cursussen op maat en onze themacursussen organiseert KGCA ook regelmatig kortere bijeenkomsten. Met onze themamiddagen willen wij u informeren over actuele onderwerpen die voor de medezeggenschap van groot belang (kunnen) zijn. Ook dit aanbod vindt u op onze website. Op dit moment hebben we drie themamiddagen gepland:

  • 3 april bieden wij een middag over wijzigingen in het ontslagrecht (zie ook elders in deze nieuwsbrief);
  • 4 juni bieden wij een middag over behoorlijk bestuur onder de titel: 'Behoorlijk bestuur, OR durf het gesprek aan'. Het rapport 'Een lastig gesprek' doet de Advies Commissie Behoorlijk Bestuur met de daarin genoemde aanbevelingen vormt hier de kern;
  • 26 juni bieden wij een themamiddag over de invoering van de nieuwe werkkostenregeling die 1 januari 2015 definitief wordt ingevoerd.

Naar onze agenda



Workshops

In 2014 organiseert KGCA twee gratis workshops voor OR-leden die willen kennismaken met KGCA en advies willen krijgen over scholings-, advies- en coachingsmogelijkheden voor zowel OR-leden als gehele OR-teams. Per OR kunnen maximaal drie OR-leden deelnemen zodat meerdere OR-en gebruik kunnen maken van dit aanbod. Dit voorjaar organiseert KGCA twee workshops:

  • 18 maart over duurzame inzetbaarheid en werkplezier;
  • 11 juni over de geheimen van uw CAO

Deelname aan een workshop is gratis maar wij vragen u wel om u aan te melden. Bij verhindering kunt u zich laten vervangen of annuleren. Alleen indien u minder dan 5 dagen voor de workshop annuleert of indien u niet aanwezig bent brengen wij u enige annuleringskosten in rekening: € 30,-.

Lees meer over de workshop duurzame inzetbaarheid.

Lees meer over de workshop geheimen van uw CAO