Nieuwbrief archief

 

Wet Flexibel Werken

Nederland kent al langer het recht van werknemers om een verzoek te doen om langer of korter te gaan werken. Dit is vastgelegd in de Wet Aanpassing Arbeidsduur. De werkgever kan het verzoek weigeren maar moet daarvoor dan wel zwaarwegende redenen voor hebben.

Vanaf 1 januari 2016 zijn de mogelijkheden voor de werknemer uitgebreid. Hij kan nu ook een verzoek doen om zijn werktijden of zijn arbeidsplaats te wijzigen. Ook hier heeft de werkgever mogelijkheden om een verzoek te weigeren.

Een en ander is vastgelegd in de nieuwe Wet Flexibel Werken die de oude Wet Aanpassing Arbeidsduur vervangt. De wet geeft de werknemer geen absoluut recht om zijn uren, werktijden of werkplaats te wijzigen maar verplicht de werkgever wel om een verzoek zorgvuldig te overwegen, met de werknemer in gesprek te gaan en een eventuele afwijzing tijdig en schriftelijk te doen. Als het over arbeidsduur of werktijden gaat moet hij bij een afwijzing aangeven wat de zwaarwegende redenen zijn om het verzoek af te wijzen. Niet ieder argument is daarbij direct zwaarwegend maar de onmogelijkheid om een nieuw rooster te maken of de afwezigheid van voldoende werk (bij uren uitbreiding) zijn wel sterke argumenten. De werknemer moet zijn verzoek tenminste twee maanden voor de door hem beoogde ingangsdatum doen. Als hij één maand voor die datum nog geen reactie heeft gehad mag hij er vanuit gaan dat zijn verzoek is ingewilligd.

Ook een verzoek om de werkplaats te mogen veranderen (denk dan b.v.ook aan een dag thuis werken) zal de werkgever zorgvuldig moeten behandelen maar hier geldt de eis dat alleen zwaarwegende redenen tot een afwijzing kunnen leiden niet.

Om een verzoek te kunnen doen moet u op het moment dat uw verzoek in zou moeten gaan minstens een half jaar in dienst zijn. Na toewijzing of afwijzing van een verzoek kan de werknemer na één jaar een nieuw verzoek doen. Tenslotte geldt de wet niet voor werknemers die al recht op AOW hebben en ook niet voor organisaties met minder dan 10 werknemers.

De vernieuwde wet geeft de werknemer geen recht om zijn uren, werktijden of werkplaats eenzijdig te veranderen maar geeft hem wel de mogelijkheid om daarom te vragen en dwingt de werkgever om dat verzoek zorgvuldig te overwegen en af te handelen. De medezeggenschap heeft bij dit alles geen bijzondere rol maar hij kan het natuurlijk wel in het overleg aan de orde stellen en uitleg vragen als verzoeken worden afgewezen.