Nieuwbrief archief

 

OR en toezichthouder: een ongemakkelijk duo

De laatste jaren is meer dan eens duidelijk geworden dat de Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht met zijn toezichthoudende taak een belangrijke partij is bij goed bestuur van de onderneming. Een kritische, actieve houding van de toezichthouder is goed voor een zorgvuldige afweging van belangrijke, strategische keuzes. Wat dat betreft vervullen RvC/RvT en OR, vanuit een verschillende optiek, een vergelijkbare rol: als tegenwicht voor het bestuur bevorderen zij balans in het beleid. Tegenwicht ten behoeve van evenwicht, zo gezegd. Waarbij de focus van de RvC/RvT ligt bij de strategie en de continuïteit van de onderneming, juist ook op de langere termijn. En de focus van de OR vaak zal liggen bij de belangen van werknemers – waarvan continuïteit er zeker één is.

Die vergelijkbare rol met verschillende focus leidt er, zoals het zich laat aanzien, in de praktijk echter niet toe dat de Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht en de OR elkaar altijd als natuurlijke, elkaar aanvullende bondgenoten zien, laat staan opzoeken. Hoewel actieve toezichthouders de waarde van de OR als bron van informatie en als ‘spiegel van de onderneming’ erkennen, is de afstand tussen de beide organen veelal erg groot. Ook hebben WOR-bestuurders niet zelden aarzelingen bij een regelmatig en eventueel zelfstandig contact tussen OR en toezichthouder. Enerzijds gemotiveerd vanuit de centrale rol die de bestuurder heeft op grond van de WOR (hij vertegenwoordigt de ondernemer in het overleg met de OR) en de statuten van de organisatie, anderzijds waarschijnlijk ook wel vanuit zorg om de eigen ‘spin in het web - positie’.  Als OR en toezichthouder buiten de bestuurder om met elkaar spreken, verliest de bestuurder voor een deel de controle. Bovendien treedt de RvC/RvT als werkgever op naar de bestuurder; wat als de OR onplezierige zaken met de toezichthouder bespreekt? De aarzeling is meestal onnodig, maar een beetje begrijpelijk toch wel.

 Download het hele artikel

Op 29 oktober organiseert KGCA een tweede themamiddag over dit onderwerp. Meer daarover vindt u hier. Daar kunt u zich ook aanmelden voor deze middag.