Nieuwbrief archief

 

Einde bijzondere rechtspositie ambtenaren?

Na vele, vele jaren lijkt er een einde te komen aan de bijzondere positie van ambtenaren in het Nederlandse arbeidsrecht. Op initiatief van twee Tweede Kamerleden (van D'66 en CDA) is er een wetsvoorstel ontwikkeld dat er op gericht is om ambtenaren onder het 'gewone' arbeidsrecht te brengen: de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (ook wel 'initiatiefvoorstel van Weyenberg en van Hijum' genoemd, naar de beide indieners). Het wetsvoorstel is inmiddels met grote meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer is in septrember 2014 met de behandeling begonnen.

Als de wet aangenomen wordt heeft dit grote gevolgen:

  • ontslagprocedures voor ambtenaren lopen straks ook via de Kantonrechter of het UWV;
  • arbeidsvoorwaarden worden straks geregeld in een 'gewone' CAO, af te sluiten door werkgevers- en werknemersorganisaties;
  • het GO (Georganiseerd Overleg) zal verdwijnen;
  • alle regels rond flexibele arbeid, tijdelijke contracten e.d. gelden straks ook voor ambtenaren;
  • ontslagen ambtenaren vallen straks ook onder de WW en krijgen recht op een transitievergoeding.

Naar verwachting zal de invoering van deze wet, ook na goedkeuring door de Eerste Kamer, wel de nodige tijd kosten omdat tal van andere wetten en regelingen (o.a. rond het z.g. Bestuursrecht) eerst in het verlengde van deze wet aangepast zullen moeten worden. Minister Plassterk mikt op een invoering per 1 januari 2017 maar dan zal om te beginnen de Eerste Kamer wel mee moeten werken met een snelle afhandeling. Dat zal betekenen dat de Wet Werk en Zekerheid bij invoering (vanaf 1-1-2015) niet onmiddelijk ook voor ambtenaren zal gelden maar enige tijd later wel.

Voor de goede orde: dit wetsvoorstel betreft niet alle ambtenaren. Enkele groepen, zoals politie, defensie en de rechtelijkmacht, vallen er buiten en zullen hun oude positie blijven behouden. De ambtenarenwet zal op onderdelen (zoals integriteit, geen belangenverstrengeling en beperking van de vrijheid van meningsuiting) voor alle ambtenaren blijven gelden, ook als ze onder het gewone rbeidsrecht gaan vallen.